způsob dodání: Sladkou, ještě mladou mrkev sklízím do krásných svazků i s natí.

 

dostupnost: červen–říjen

 

popis: Krásně sytě oranžový, kuželovitý kořen, který lze ze země osvobodit zelenou natí. Ta je složena z drobných, řapíkatých a dělených listů. Je křehká a šťavnatá. Kořen má nasládlou chuť a celá rostlina má příjemné, jedinečné a silné aroma.

 

účinek: Působí blahodárně na kosti, zuby a střeva. Posiluje imunitu, pomáhá zlepšit paměť a vzhled pleti. 

 

využití: Mrkev je typickou surovinou české kuchyně. Patří do vývarů, jako příloha k masu, do dezertů, pomazánek a jako základ omáček. Třeba takovou Svíčkovou bez mrkve prostě uvařit nelze. Mým favoritem je čerstvá mrkvová šťáva, která je v parných dnech k nezaplacení. Vaši pozornost by měla získat i mrkvová nať, kterou lze použít podobně, jako tu petrželovou anebo z ní udělat výtečné pesto.